Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı Ön Lisans
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Ekonomik ve sosyal yaşamın en önemli unsurlarından olan ulaşım, ülke boyutunda diğer etkenler ile etkileşim içindedir. Ulaşım metotlarından biri olan hava yolu taşımacılığının insanlığa ekonomik, ticari, sosyal, kültürel ve siyasi açılardan çok önemli faydaları bulunmaktadır. Bu nedenle tüm ekonomik ve siyasi krizlere karşın hava yolu taşımacılığı sektörü, dünya genelinde büyümeye devam etmektedir. Hava yolu taşımacılığı talebi ve buna bağlı olarak uçak sayısındaki artış, kabin hizmetlerinde yer alacak nitelikli uçuş personeline duyulan gereksinimi her zamankinden daha fazla artırmaktadır.



Samsun Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılan “Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı” ile hava yolu ulaşımında uçuş emniyeti ve güvenliğini en üst düzeyde tutan, müşteri memnuniyeti odaklı, sorumluluk sahibi, görev bilinci yüksek insan gücü yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Havacılık sektörü, uçuş emniyeti ve güvenliğinin sağlanması adına hem ulusal hem de uluslararası düzenlemelere tabidir. Program dersleri Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (International Civil Aviation Organization-ICAO), Türkiye’nin üyesi bulunduğu Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (European Aviation Safety Agency-EASA) ve Avrupa Sivil Havacılık Konferansı (European Civil Aviation Conference-ECAC) ile Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün düzenlemeleri dikkate alınarak oluşturulmuştur. Ayrıca uçucu personel olmak, belirli fiziksel nitelikler gerektirdiği için ileride uçuculuk niteliğini kaybetme olasılıklarını göz önüne alarak program mezunlarının, yer hizmeti faaliyeti yürüten işletmelerin yolcu ve harekât hizmetlerinde de kolaylıkla istihdam edilebilecek niteliklere sahip olmalarını sağlayacak derslere de programda yer verilmektedir. Bunun yanı sıra Sivil Havacılık Yüksekokulumuz bünyesinde bulunan Havacılık Yönetimi Bölümüne Dikey Geçiş yapabilme imkanı da öğrencilerimize sunulmuştur. Uluslararası boyutta hizmet veren bir sektör olan hava yolu taşımacılığının vazgeçilmezi durumundaki yabancı dil ihtiyacı ise isteğe bağlı İngilizce hazırlık ve ders programında yer alan İngilizce derslerin yanı sıra İspanyolca, Rusça, Fransızca gibi seçmeli yabancı dil dersleri ile desteklenmektedir.



Misyon



Birlikte başarmaya odaklı ve kurum kültürüne sahip, ulusal ve küresel ölçekteki gelişme ve yeniliklere uyum sağlayacak bir Meslek Yüksekokulu olarak; çalışanlarımızın, öğrencilerimizin ve mezunlarımızın eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleriyle toplumun ve kuruluşların ihtiyaçlarına uygun bilgi, beceri ve tutum gösteren ulusal ve uluslararası standartlar çerçevesinde belirlenen niteliklere uygun insan gücü yetiştirmek, sektörel ve toplumsal gelişime katkıda bulunmaktadır.



Vizyon



Güncel gelişmeleri ve yeni teknolojileri takip ederek nitelikli ve modern mesleki eğitim vermek, donanımlı ve nitelikli mezunlar yetiştirerek sektörel alanda gelişmeye ve toplumsal ilerlemeye katkı sağlamaktır.



Program Dili: Türkçe 



Program Tanımı: Program 2 yıllık eğitim veren önlisans programıdır. 4 yarıyıldan oluşmaktadır. Her yarıyılda toplam 14 hafta ders işlenmektedir.



Kabul ve Kayıt Koşulları: Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve YKS-Yüksek Öğretim Kurumları Sınavından yeterli puanı almış olması gerekir.


Tarihçe
Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri programı 2024-2025 eğitim öğretim yılında ilk defa öğrenci alımı yaparak eğitim öğretime başlamıştır.
Kazanılan Derece
Programın tüm gereksinimlerini yerine getirerek mezun olmaya hak kazanan öğrenciler ‘Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri alanında Önlisans Diploması’ derecesi alırlar.
Kabul Koşulları
Programa kabul şartları, YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir. Programlara ayrıca, yatay geçiş yoluyla da öğrenci kabul edilmektedir. Bu geçişler bir yönerge ile düzenlenmiştir ve öğrenciler farklı yükseköğretim kurumlarının diploma programları veya aynı yükseköğretim kurumu içindeki diploma programları arasında ancak önceden ilan edilen sayı ve geçiş şartları çerçevesinde geçiş yapabilirler.
Üst Kademeye Geçiş
Ön lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar, Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde lisans eğitimi veren fakültelerde eğitim ve öğretimlerini sürdürebilirler. Ayrıca tekrar üniversite sınavlarına girerek kendi alanlarında bir bölüme geçmeleri durumunda daha önceki gördükleri derslerden muafiyet ile devamları mümkündür.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, başarısız notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 120 AKTS kredisini sağlaması, Genel Akademik Not Ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması ve 30 iş günü zorunlu başarıyla tamamlamış olması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Program mezunlarımız Havacılık işletmelerinin yaptıkları mülakatlar sonucunda Türk Havayolları başta olmak üzere hem Türkiye’de hem de başka ülkelerde faaliyet gösteren özel havayolu şirketlerinde, havalimanlarında ve yer hizmetleri işletmelerinde çalışma imkanı bulabilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Ölçme ve değerlendirme esasları Samsun Üniversitesi Önlisans ve Lisans Öğretim Yönetmeliği hükümlerine göre yürütülür. Buna göre her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb. ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40 yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersten AA, BA, BB, CB, ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel ağırlıklı not ortalamasının en az 2.00 olması gerekir.



https://obs.samsun.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=5099&lang=tr